Αρχική » Προηγούμενα έτη » Σχ. έτος 2014-15 » Στο Μουσείο της Πέλλας

Ο διευθυντής Πέτλης Βασίλειος και ο σύλλογος διδασκόντων σας καλοσωρίζουν στην ιστοσελίδα του 3ου Δημοτικού Σχολείου. Καλή περιήγηση!!!

Στο Μουσείο της Πέλλας

Στις 27 Φεβρουαρίου επισκεφθήκαμε

τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Πέλλας. Συμμετείχαμε σ’ ένα Πρόγραμμα κοροπλασίας του Μουσείου. Όπως ξέρουμε η αρχαία Πέλλα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας. Στην αρχαία Πέλλα υπήρχαν πολλά εργαστήρια κοροπλασίας που έκαναν αντίγραφα πολλών αγαλμάτων.
Όταν φτάσαμε στον χώρο, μας υποδέχτηκε μια αρχαιολόγος που μας ξενάγησε στον χώρο. Εκεί μας έδειξε ένα παλιό εργαστήρι κι έναν φούρνο που έψηναν τα αγγεία και τα αγάλματα. Στην αρχή τον πηλό τον καθάριζαν από τις πέτρες και τα άχυρα και μετά τον έπλαθαν. Πρώτα έπλαθαν τον πηλό στα χέρια τους για να πάρει τη θερμοκρασία του σώματος. Ύστερα, μαλακό το έβαζαν προσεκτικά στις έτοιμες μήτρες των αγαλμάτων. Έτσι ο πηλός έπαιρνε το σχήμα της μήτρας. Μετά τον έψηναν και τον έβαφαν. Κατόπιν πήγαμε στο εργαστήρι κοροπλασίας και γίναμε κι εμείς κοροπλάστες (κεραμιστές). Μας έδωσαν από μια μπαλίτσα πήλινη την οποία πλάσαμε στα χέρια μας. Αφού μαλάκωσε, την απλώσαμε με προσοχή στις μήτρες (εκμαγεία) που παρίσταναν τον Ηρακλή, τον Μ. Αλέξανδρο και διάφορα ζώα. Έτσι ο καθένας από εμάς απόκτησε το δικό του άγαλμα.
Αργότερα επισκεφθήκαμε το νέο Μουσείο της Πέλλας και θαυμάσαμε τα ευρήματα της περιοχής. Εντύπωση μας έκαναν τα χρυσά κτερίσματα των τάφων. Αγαπούσαν πολύ την αισθητική οι πρόγονοί μας.

Η τρίτη του τρίτου